Een Tamagotchi is geen eitje

Tamagotchi van het Nederlands Openluchtmuseum

Tamagotchi rij 1

Moet de mobiele telefoon worden geweerd uit de schoolklas of niet? De meningen zijn erover verdeeld. De samenleving wordt steeds afhankelijker van digitale communicatie, zo ook op school. Zo mag de telefoon in sommige lessen op tafel als hulpmiddel, bijvoorbeeld voor het opzoeken van informatie. Op andere scholen is juist weer een verbod ingesteld op mobiele telefoons. De voortdurende stroom van inkomende berichten zou een te grote afleiding zijn voor de leerlingen. In 1997 is het niet de mobiele telefoon, maar een ander schermpje dat de les verstoort: de Tamagotchi, een rage overgewaaid uit Japan.

 

De Tamagotchi is een virtueel huisdier, opgesloten in een eivormig plastic behuizing ter grootte van een sleutelhanger. Dit huisdier is te volgen op het ingebouwde schermpje van 16 bij 32 pixels. De naam 'Tamagotchi' is dan ook gebaseerd op het Japanse woord voor 'ei', samengevoegd met het Engelse woord 'watch'. Na aanschaf begint je huisdier op het schermpje zijn of haar leven in een ei en doorloopt na het uitkomen binnen enkele dagen verschillende levensfases.

 
Het houden van een virtueel huisdier betekent ook verantwoordelijkheid nemen. Het ei is een draagbaar computerspel, waarbij het doel is om een diertje op te voeden en in leven te houden. In tegenstelling tot veel andere computerspellen zit er op de Tamagotchi geen uitknop en vraagt het diertje de hele dag door op verschillende momenten om aandacht door middel van geluidssignalen.

Tamagotchi Nederlands Openluchtmuseum
Tamagotchi (N.22079)

 

Virtuele poepschep


Je eerste verantwoordelijkheid is het voeden van je huisdier. Een paar keer per dag resulteert dat in een virtuele drol die moet worden weggeschept. Laat je deze te lang liggen, dan wordt je diertje ziek en moet je medicijnen toedienen. Daarnaast moet je eraan denken dat je op tijd het licht uitdoet en af en toe met je huisdier speelt. Ten slotte heb je nog de mogelijkheid om je diertje te straffen, mocht het zich niet gedragen.

 
Je taken niet of te laat uitvoeren is niet zonder consequenties, want je beestje kan vroegtijdig overlijden of vertrekken. Zelfs bij een perfecte opvoeding heeft het niet het eeuwige leven. De gemiddelde levensduur is enkele weken. Het goede nieuws is dat je Tamagotchi een nieuw ei voor je kan leggen, waarmee het hele proces opnieuw begint.


De schoolgaande Tamagotchi-eigenaren van 1997 stonden dus voor een dilemma: neem ik mijn virtuele huisdier mee naar school of laat ik het alleen thuis met alle gevolgen van dien? Met die eerste optie waren de leerkrachten in ieder geval niet erg blij: in oktober 1997 stond in de Volkskrant dat een aantal scholen de Tamagotchi heeft verboden. Het constante 'gepiep' bleek een te grote afleiding te zijn voor de leerlingen. Overtreders moesten hun Tamagotchi inleveren en dat betekende voor je virtuele huisdier uiteraard een zekere dood.

.

Niet aan te slepen


Begin 1997 werd de komst van de Tamagotchi aangekondigd in de Nederlandse kranten. De toenmalige Nationale Speelraad uitte zich er bij voorbaat enigszins kritisch over. Het werd triest bevonden dat er elektronica aan te pas moet komen om emotie en verantwoordelijkheidsbesef aan kinderen bij te brengen. In juni 1997 bleek desalniettemin dat de Tamagotchi 'niet aan te slepen' was. In het eerste jaar werden er in Nederland al zo'n 250.000 verkocht.

 
Na de eerste modellen van 1997 is de Tamagotchi nog een aantal keer opnieuw uitgebracht, soms met nieuwe wezentjes en functies. Een zeer welkome toevoeging in de nieuwste modellen is de mogelijkheid om je virtuele huisdier zindelijk te maken of overdag achter te laten bij een virtuele oppas.

 
De Tamagotchi in de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum is er een van de eerste generaties. Hij wordt bewaard in de originele verpakking zoals deze in Nederlandse winkels lag. Hij is overigens niet in 1997 voor het volledige bedrag van bijna 40 gulden aangekocht, maar twee jaar later in de uitverkoop voor een behoorlijk lagere prijs. Verschillende winkeliers begonnen in 1998 al te stunten met de prijzen: vijf gulden voor één Tamagotchi en voor tien gulden neem je er drie mee. Deze eerste modellen gaan inmiddels weer voor enkele tientallen euro's van de hand op verschillende veilingsites. 

 

DETAILINFORMATIE


Naam: Tamagotchi
Inventarisnummer: N.22079
Vervaardiger: fabrikant Bandai en distibuteur Beladis Trade Mart
Datering: 1996-1997
Plaats: Indonesië en Brussel
Materiaal: Glas, kunststof, metaal, papier

Klik hier voor meer informatie over de Tamagotchi