Video2000 rij 1

Wie tegenwoordig een leuke film of serie wil zien, hoeft daarvoor het huis niet meer uit. Staan de televisiezenders je niet meer aan? Dan heb je bij verschillende streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ voor minder dan een tientje per maand uren aan vermaak. Niet helemaal tevreden met hun aanbod? Via de onlinewinkels heb je de dvd vaak binnen 24 uur op je deurmat.

 

Thuis kijken wat je wil is niet van alle tijden. In het begin was televisie vooral live. Alles wat later of opnieuw moest worden uitgezonden, moest worden bewaard op dure filmrollen. Na de eerste nationale televisie-uitzending in Nederland in 1951 duurde het ruim 10 jaar voordat er een tweede zender kwam. Behalve afstemmen op de buitenlandse kanalen had je dus nog weinig keus.

Video 2000 totale set
Videorecorder met toebehoren (N.22352)

De opmars van de videocassette voor thuis begon in de jaren 1970. Een videocassette (of 'videoband') was niets anders dan een magnetische band tussen twee spoelen in een kunststof omhulsel. Het beeldsignaal stond als een serie frequenties heel dicht opeen op de magnetische band. Dit in tegenstelling tot film op een filmrol, waarbij de beelden als een serie foto's achter of onder elkaar stonden. De magnetische band maakte de techniek voordeliger en gemakkelijk in het gebruik.

 

Het Japanse bedrijf Sony was het eerste bedrijf dat met een videorecorder met cassettes voor de consumentenmarkt kwam. Al snel waren er meer bedrijven met hun eigen versies van de videorecorder, waaronder JVC en Toshiba. Hierdoor kwamen er ook verschillende soorten systemen voor videobanden op de markt. Deze waren meestal niet uitwisselbaar: de videoband voor jouw JVC-recorder kon niet in de Sony-recorder van jouw buurman.

Handleiding van de video 2000

Ook het Nederlandse bedrijf Philips deed mee in deze strijd. Eind jaren 1970 bracht het bedrijf het systeem 'Video 2000' op de markt. Hiermee wilde het concurreren met de inmiddels populaire systemen Betamax van Sony en VHS van JVC. Video 2000 was in meerdere opzichten een doorontwikkeling van die twee systemen. Een van de meest in het oog springende eigenschappen was dat de videobanden twee 'kanten' hadden, net als audiocassettebandjes. Hierdoor kon er ook twee keer zoveel op een band.

 

Het systeem was jammer genoeg voor Philips geen doorslaand succes. Alleen al door het bestaande marktaandeel van Betamax en VHS was het moeilijk om te concurreren. Een groter marktaandeel betekende ook dat meer bedrijven hun films en series op die systemen uitbrachten. Halverwege de jaren 1980 stopte Philips met de ontwikkeling van Video 2000 en stapte over op het maken van VHS-systemen.

Video 2000

VHS betekende de doorbraak van het thuis afspelen van films en het opnemen en terugkijken van televisie. Anderen speelden hier weer op in met het verhuren van films op videoband in zogenaamde videotheken. In de jaren 2000 maakte de gehele markt de overstap naar dvd: video op schijfjes die al bekend waren van de audio-cd. Inmiddels wint het films en series kijken via internet het van de fysieke banden en schijfjes. Als (betalende) consument kies je nu weer tussen verschillende diensten.

 

De videorecorder in de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum is de VR2840 van Philips. Dit is een van de latere modellen die Philips uitbracht. De verschillende toetsen, waaronder een hele set nummertoetsen, maakt het programmeren van de videorecorder makkelijker. Met speciale banden kon de VR2840 maar liefst twee keer acht uur achter elkaar continu opnemen: goed voor ruim een hele avond televisie.

 

DETAILINFORMATIE

 

Naam: Videorecorder
Inventarisnummer: N.22352
Vervaardiger: Philips
Datering: 1983
Plaats: Oostenrijk
Materiaal: Kunststof, metaal, papier

Lees meer over de videorecorder