Veelgestelde vragen

Wij beantwoorden graag je vragen!

Hieronder zie je categorieën met vragen en de bijbehorende antwoorden die ons vaker gesteld worden. Mocht jouw vraag hier niet beantwoord worden, dan helpen wij je graag per mail of telefonisch via +31 (0)26-3576111.

Algemeen

Zijn er glutenvrije producten verkrijgbaar in de horeca in het museum?

In verschillende horecalocaties zijn glutenvrije producten verkrijgbaar. Vraag ernaar bij ons bedienend personeel in het Canon Café, de Poffertjeskraam en de Hanekamp.

Mag ik zelf meegebracht eten en/of drinken nuttigen in het museum?

Zelf meegebracht eten en drinken mag in het museumpark worden genuttigd. Hier zijn ook speciale plekken voor, zoals de Picknickweide. Het is niet toegestaan om zelf meegebracht eten en drinken te nuttigen in de trams, besloten ruimtes, presentatieruimtes en in de horecagelegenheden.

Is mijn Museumkaart geldig?

Ja, met je Museumkaart heb je gratis toegang tot het Openluchtmuseum.
Heb je geen Museumkaart? Je kunt bij een bezoek aan ons museum een Museumkaart aan de kassa kopen en er meteen gebruik van maken. 
>> Lees meer over de museumkaart en word ook vriend van het museum.

Zijn er rolstoelen te huur?

Op de parkeerplaats is een aantal rolstoelen te leen. Ze werken met een muntsysteem, waarbij je een € 1,- muntstuk als borg inwerpt. Je krijgt dit terug als je de rolstoel terugplaatst. Het is niet mogelijk deze rolstoelen te reserveren. Bekijk alle mogelijkheden en speciale routes voor bezoekers met een handicap.

Zijn er kluisjes?

In het Canongebouw zijn kluisjes aanwezig. 

Mag mijn hond mee naar het museum?

Je hond is welkom in het museumpark, mits aangelijnd. In tentoonstellingsruimten (zoals de Canon van Nederland) en in de museale presentaties (gebouwen) zijn honden niet toegestaan. Honden mogen wel, aangelijnd, in de horecalocaties komen. Denk je er aan om de uitwerpselen van je hond op te ruimen?

Overige vragen

Heb je een andere vraag? Mail deze dan of bel de informatiebalie van het Openluchtmuseum, 026 3576111.

Kan ik overal in het park met pin betalen?

Bij alle horecagelegenheden en de winkels is het mogelijk met pin te betalen. 

Tickets

Moet ik mijn online gekochte ticket uitprinten?

Als je via de website van het Nederlands Openluchtmuseum je ticket koopt, dien je deze uit te printen en mee te nemen naar het museum. Je ticket wordt dan gescand bij de Entree.
Mocht het niet mogelijk voor je zijn om te printen, dan kan het ticket ook eventueel op je smartphone gescand worden bij de Entree. Zorg er dan voor dat de helderheid van je telefoon op maximaal staat en dat de barcode goed zichtbaar is. Als het druk is bij de Entree kan deze manier van scannen wel vertragend werken voor andere bezoekers die graag naar binnen willen, dus het uitprinten van tickets heeft de voorkeur. 

Kan ik combikaarten voor Burgers' Zoo en Openluchtmuseum kopen?

Deze combikaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa in het Openluchtmuseum.
Een combikaart dient binnen 5 dagen bij beide locaties te worden gebruikt. 

Kan ik met een VVV Cadeaukaart een ticket kopen?

Het is mogelijk om met VVV Cadeaubon(nen) een ticket te kopen voor het Openluchtmuseum.
Met de nieuwe (plastic) VVV Cadeaukaart is dit helaas nog niet mogelijk. De bonnen kunnen worden ingeleverd bij onze kassa.
Het is niet mogelijk om op andere plekken in het museumpark met de VVV bonnen of kaart te betalen (bijvoorbeeld bij horeca punten). 

Persoonlijke pagina

Ik heb mij aangemeld voor de Persoonlijke Pagina maar ik krijg geen e-mail binnen.

Het kan zijn dat deze bevestigingsmail in je spambox is gekomen. Controleer deze ‘spambox’ of kijk bij ‘ongewenst’.

Ik heb een vraag over mijn Persoonlijke Pagina.

Voor vragen over je Persoonlijke Pagina kun je een mail sturen naar post@openluchtmuseum.nl of bel tijdens kantooruren naar ons Servicepunt 026-3576100.

Activiteiten

Is het Openluchtmuseum leuk voor kinderen?

Nou en of! Kinderen kunnen er overal meehelpen, dingen uitproberen en lekker klimmen en ravotten. Kijk hier wat er allemaal te doen is met kinderen.

Is het museum ook leuk als het regent?

Jazeker! We hebben zo'n veertig historische gebouwen waar je ook binnen kunt kijken. De historische tram vervoert je warm en droog door het uitgestrekte park en ook in de presentatie in de loods van Van Gend & Loos, de voorstelling in de boerderij uit Beerta en in het museumdepot 'Spaarstation Dingenliefde' ben je uren onder de pannen. Ook als het weer een beetje tegenzit.

Worden er ook evenementen georganiseerd?

In ieder seizoen zijn er evenementen, optredens en demonstraties in het Openluchtmuseum. Op de plattegrond die je bij bezoek krijgt, vind je dagelijks het actuele programma. Bekijk hier de evenementen die op de planning staan.

Kan ik met een grotere groep terecht in het museum?

Het Openluchtmuseum biedt de juiste sfeer voor elke bijeenkomst. Of het nou een vergadering is, een bedrijfsuitstapje of een familiedag: steeds meer groepen ontdekken dat de combinatie van cultuurhistorie, natuurschoon en gastvrijheid een prima basis vormen voor zakelijke en feestelijke evenementen. Bekijk de mogelijkheden voor zakelijke bijeenkomsten en familie-bijeenkomsten. Het Openluchtmuseum is ook een schitterende locatie voor je huwelijk.

Zijn er speciale programma's voor scholen?

Een schoolreisje naar het Openluchtmuseum is een dagje ontdekken, spelen, proeven en speuren. De educatieve projecten en activiteiten zijn gericht op zelf ervaren en zelf doen en sluiten aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs. Bekijk alle informatie onder het kopje 'bezoek met school' in de blauwe balk bovenaan de pagina.

Canon van Nederland

Mogen jassen, tassen en etenswaren de Canon van Nederland in?

Zoals in vrijwel alle musea, mogen jassen, tassen en etenswaren niet de presentatie 'Canon van Nederland' in. Dit is een zaak van veiligheid voor de collectie, bijvoorbeeld vanwege de klimaatbeheersing, en hinder voor medebezoekers.

 

Met medische noodzaak mag een rugzak of tas uiteraard mee naar binnen.

Mogen huisdieren de Canon van Nederland in?

Honden en andere huisdieren mogen de Canon van Nederland niet betreden. Dit in verband met hygiëne en beheer zoals in alle tentoonstellingsruimten van het museum. Hulphonden zijn zonder meer toegestaan.

Mag ik met mijn scootmobiel, rolstoel, kinderwagen, buggy de Canon van Nederland bezoeken?

Rolstoelen, buggy's, rollators, kinderwagens en scootmobiels mogen mee de Canon in. 

Wanneer is de Canon van Nederland geopend?

De presentatie Canon van Nederland is geopend op dezelfde tijden als het museumpark, van 10.00 tot 17.00 uur.

Collectie

Waar kan ik de collectie van het museum zien?

In de collectie van het Openluchtmuseum bevinden zich ongeveer 153.000 voorwerpen waaronder boerenwagens, woningtextiel, streekdracht en speelgoed. Een deel daarvan is te zien in het museumpark, maar het overgrote deel bevindt zich in depot. Onze collectie is ook online te vinden.

 

Bibliotheek
Het museum bezit ook een uitgebreide documentaire collectie, waarin zich boeken, tijdschriften, foto’s, films en dia’s bevinden. Deze is in te zien in de bibliotheek van het museum

 

Digitaal
Via onze website kun je momenteel circa 32.000 objecten bekijken.
Een gedeelte van onze gedigitaliseerde collectie is ook hier vinden: Collectie Gelderland, Modemuze, Digitale Collectie Nederland en Europeana Fashion.

Gevonden voorwerpen

Hoe krijg ik informatie over gevonden voorwerpen?

Ben je een voorwerp kwijt, of heb je een voorwerp gevonden? In dat geval kun je het volgende doen: 

Ik ben een voorwerp kwijt 
Bel of mail met de informatiebalie van het Openluchtmuseum. 
Telefoon: 026-3576111 
E-mail: info@openluchtmuseum.nl
 
Ik heb een voorwerp gevonden
Door de bezoeker in het museumcomplex gevonden voorwerpen kunnen worden afgegeven bij de Informatiebalie in het Entreegebouw. 

Meer informatie over gevonden voorwerpen 
Lees hiervoor artikel 8.1 t/m 8.3

Openingstijden

Zijn de gebouwen en horecalocaties in het museum altijd open?

Nee, afhankelijk van weersvoorspelling en verwachting bezoekersaantallen zijn sommige gebouwen en horecalocaties gesloten. Dit staat op de dagplattegrond die je bij binnenkomst ontvangt. 

Wanneer is het museum geopend?

Gedurende het jaar wordt een wisselende programmering aangeboden aan onze bezoekers. In de winterperiode is het museum geopend van 8 december 2018 tot en met 20 januari 2019. Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het museum gesloten.
Van 21 januari t/m 15 februari 2019 is het gehele museum gesloten. 
Van 16 februari t/m 28 maart 2019 is het museum van dinsdag t/m zondag geopend als wandelpark
Vanaf 29 maart begint de zomeropenstelling. 

Parkeren

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Het Openluchtmuseum heeft een eigen parkeerterrein. Je kunt je voertuig hier parkeren. Bij de kassa kun je een uitrijkaart kopen. Is het terrein vol, dan volg je de aanwijzingen van onze parkeerbegeleiders. 
Parkeer je elders - bijvoorbeeld - in de berm, dan riskeer je een boete. 

Kan ik mijn elektrische auto opladen?

Elektrische auto's kunnen opgeladen worden bij het Nederlands Openluchtmuseum. Bij de boerderij op de parkeerplaats staan twee Lolo smart oplaadpalen.

Rookbeleid

Wat is het rookbeleid van het Openluchtmuseum?

“De bedrijven aangesloten bij de Club van Elf scherpen met ingang van 1 april hun rookbeleid aan. Zo worden vanaf dat moment ook de onoverdekte vaste wachtrijen rookvrij.

 

Een dagattractie is een plek voor iedereen en ook rokende gasten zijn en blijven welkom. De bedrijven van de Club van Elf willen met het nieuwe beleid een nog veiligere en gezondere omgeving creëren voor met name kinderen.”

 

Een rookvrije speelplek is belangrijk om gezond en veilig te kunnen spelen. Vandaar steunen wij het initiatief www.rookvrijegeneratie.nl. Iedereen wil dat kinderen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije speelplek bij. Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen of aan dieren voeren.

Hoe handhaaft het museum het rookbeleid?

Medewerkers zullen alert zijn op gasten die een sigaret opsteken op locaties waar dit verboden is en gasten aanspreken op overtreding. We zullen gasten vriendelijk verzoeken te roken op locaties waar dit is toegestaan. 

 

Het rookbeleid geldt voor alle rookwaren, waaronder ook e-sigaretten.

Waarom geen algeheel rookverbod?

Het Openluchtmuseum wil als onderdeel van de Club van Elf bedrijven een plek zijn waar iedereen kan ontsnappen aan de zorgen van alledag, een natuurrijke omgeving waar de hele familie zich thuis voelt. Voor een deel van de 21 miljoen gasten hoort daar een sigaret bij. Zolang andere gasten daar geen hinder van ondervinden, willen wij hen het roken niet verbieden. We verzoeken hen wel om rekening te houden met andere gasten. Maar dat geldt eigenlijk voor iedereen.

 

Desondanks is het op een aantal locaties in het museumpark is het niet toegestaan te roken. Dit is onder andere het geval bij het Kindererf en de speeltuin. Op deze locaties staan bordjes met daarnaast een afvalbak voor reeds aangestoken sigaretten.

Schenkingen

Kan ik schenkingen doen aan het Openluchtmuseum?

Jazeker. Zo kun je ons helpen ons nationaal cultureel erfgoed levend te houden, ook voor toekomstige generaties. Je kunt dit doen met een eenmalige of periodieke financiële schenking (in dit laatste geval gelden gunstige fiscale voorwaarden). Daarnaast is het mogelijk objecten aan te bieden.