Maquette van een fietsenwinkel

Maquette fietsenwinkel

Maquette rij

“Ik ga voor mijn kleinkinderen een poppenhuis maken!” denkt Nel Merlijn. Haar broer Alphons is bedreven in maquettebouw. Samen gaan ze het avontuur aan. “We nemen het ouderlijk huis als voorbeeld, dan kunnen onze kinderen ook zien hoe het was vroeger” besluiten ze. Aan de hand van originele bouwtekeningen en met karton en verf gaan ze aan de slag. Het huis wordt groter en groter. Als het na vijf jaar af is, past het in geen enkele huiskamer. In 2013 schenken ze de maquette aan het Nederlands Openluchtmuseum en vertellen over vroeger.

 

 

Maquette fietsenwinkel
Maquette van de fietsenwinkel en het woonhuis

 

Het bedrijf

 

Nel: "Vader Willy Merlijn koopt dit huis met fietsenreparatiewerkplaats en -winkel in 1934. Hij zweert bij de enige echte fiets: Gazelle.'' Alphons: “Vader beschildert zelf ook fietsen en trekt er met een dun penseel de biezen op.” Binnenbanden worden eeuwig geplakt en hij zet er soms zelfs een nieuw stuk tussen. De zaken gaan goed. In de jaren 1930-1940 vraagt hij regelmatig om een leerjongen.

Als de winkel dicht is, rijdt hij op de bakfiets naar de Gazellefabriek in Dieren om nieuwe fietsen te halen. Moeder schildert er met vaste hand prijskaartjes bij.

 

Nel: “Door de kinderbijslag (vanaf 1941) kunnen steeds meer mensen een brommer en later een auto kopen. Daardoor komt er klad in de fietsenhandel.” Maar brommers vindt vader niks. In de jaren 1950 verkoopt hij zijn zaak.

 

Advertentie Apeldoornse Courant
Apeldoornse Courant 20-10-1937

 

Gezin en huiselijk leven

 

Naast de werkplaats ligt de keuken. Daar staat de ovale tafel. Een vierkante zou meer ruimte innemen en dan past niet iedereen er meer omheen. Aan die tafel krijgt iedereen een kop koffie, zelfs de beerputjesman, ook al stinkt hij een uur in de wind. ’s Ochtends zet vader er thee, smeert boterhammen en controleert of de kinderen hun nek hebben gewassen. Zo kan moeder nog even blijven liggen. Om acht uur gaan de kinderen de deur uit, elke ochtend naar de kindermis en dan naar school.

Naast de keuken ligt de nette kamer. Daar zit vader ’s zondags in zijn rookstoel met een Agio sigaar. Alleen op zondag eet het gezin in de nette kamer.  Zelfs al zit vader dan stijf tegen de boekenkast, toch moet een aantal kinderen in de keuken eten. Op zolder slapen ze. Alleen in de overloop hangt een peertje. Er is geen verwarming. ’s Winters staan de ijsbloemen op de ruiten. Nel: “ ’s Ochtends ren je als eerste naar moeder. Zij heeft een kruik in bed met nog lauw water waarmee je je kunt wassen. Alles beter dan het steenkoude water uit de kraan.”

 

De maquette hoort thuis in een lange traditie van miniatuurhuizen. In de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw zijn er bijzondere poppenhuizen gemaakt. Die tonen ons een gedetailleerd beeld van het dagelijks leven destijds, met spullen die in de echte wereld inmiddels verloren zijn gegaan. Ook deze maquette geeft, samen met het interview van de makers, een goed beeld van het leven in de jaren 1950. Naarmate de tijd verstrijkt zal deze waarde alleen maar toenemen.            

 

Interieur keuken maquette
Interieur van de keuken

 

Detailinformatie

Naam: Maquette

Inventarisnummer: N.37237

Vervaardiger: Alphons en Nel Merlijn

Datering: circa 2002

Plaats: Deventer

Materiaal: MDF, karton, papier, plastic, textiel, koper

Klik hier voor meer informatie over de maquette

Maquette verlicht