Het 'Douwe Egberts' koffiezetapparaat

Koffiezetapparaat rij 1

Nederlanders behoren tot de grootste koffiedrinkers ter wereld. Als in 2012 het publiek wordt gevraagd om tien objecten te kiezen die volgens hen thuishoren in de museumcollectie, is het misschien niet zo verrassend dat daar een koffiezetapparaat tussen zit. Het publiek kiest voor het Douwe Egberts ‘Excellent de Luxe’ koffiezetapparaat voor filterkoffie, geproduceerd door Technivorm. Het apparaat is opgenomen in de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum.

Douwe Egberts is niet alleen een van de grootste koffieverkopers ter wereld, maar heeft ook het oudste nog lopende spaarsysteem. Het bedrijf is voortgekomen uit een kruidenierszaak in het Friese Joure. Daar begint in 1752 de vader van naamgever Douwe Egberts met de verkoop van 'koloniale handelswaren', waaronder koffie en thee. Dankzij Douwe Egberts zelf verwerft de firma ook buiten Joure bekendheid. Vanaf 1924 verschijnen de eerste spaarpunten op de verpakkingen van Douwe Egberts koffie. Deze punten kunnen worden ingewisseld voor verschillende geschenken, waaronder koffieservies en middelen voor het bereiden van koffie.

Koffiezetapparaat van Douwe Egberts
Koffiezetapparaat van Douwe Egberts (N.34772.12)

 

Vanaf eind jaren 1960 kunnen mensen punten sparen voor koffiezetapparaten, zoals de Excellent de Luxe. Deze koffiezetapparaten worden geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Technivorm in Amerongen. Ze zijn in het begin exclusief verkrijgbaar via het spaarprogramma van Douwe Egberts.

Het koffiezetapparaat in de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum is gemaakt in de jaren 1990, maar het ontwerp stamt deels uit de jaren 1960. Innovaties uit die tijd zijn nog steeds te vinden in het apparaat, zoals het koperen verwarmingselement en de negen druppelgaatjes voor een gelijkmatige verdeling van het hete water over de koffie. 

Voor het zetten van koffie moet zowel het waterreservoir als de filterhouder worden gevuld met respectievelijk de gewenste hoeveelheid water en gemalen koffie. Na het inschakelen van het apparaat zakt het water uit het reservoir in de roestvrijstalen basis. Daar wordt het water opgewarmd door het koperen verwarmingselement. Het water borrelt vervolgens weer naar boven door het transparante pijpje in het reservoir en loopt via de metalen overloop naar het koffiefilter boven de kan. Eenmaal in de kan wordt de koffie nog zo’n 40 minuten warm gehouden op het warmhoudplaatje.

Tien Douwe Egberts waardepunten van een pak koffie
Tien Douwe Egberts waardepunten van een pak koffie (N.34772.11)

 

Behalve een aan-uitschakelaar heeft het apparaat ook een schakelaar om de temperatuur van het warmhoudplaatje onder de glazen kan in te stellen. Bij het zetten van grotere hoeveelheden koffie kan het plaatje op 'extra heet' worden gezet. Op de filterhouder zit een schuifje waarmee de opening aan de onderkant kan worden verkleind of afgesloten.

De koffiezetapparaten van Technivorm worden in de fabriek in Amerongen ook nu nog met de hand in elkaar gezet. Er zijn inmiddels al 10 miljoen koffiezetapparaten geproduceerd, waarvan tegenwoordig een groot deel wordt verkocht in het buitenland.

 

DETAILINFORMATIE

Naam: Koffiezetapparaat
Inventarisnummer: N.34772.12
Vervaardiger: fabrikant Technivorm en opdrachtgever Douwe Egberts
Datering: 1990-2000
Plaats: Amerongen
Materiaal: Roestvrij staal, glas, kunststof

Klik hier voor meer informatie over het koffiezetapparaat