Een ring met een lieveheersbeestje

Kindersieraden van Hetty Janssen in het NOM

Ring met lieveheersbeestje rij 1

Hoeveel vrouwen hebben geen herinnering aan hun eerste ring, gekregen als meisje? Dat is vaak een zilveren ringetje met een lieveheersbeestje. Deze ringen bestaan in verschillende uitvoeringen en worden nog steeds verkocht. De kleine Hetty Janssen kreeg er één toen ze een jaar of twee, drie was. Dat was begin jaren vijftig van de vorige eeuw. Ze heeft haar ringetje altijd bewaard, samen met haar andere kindersieraden, in een toffeeblik uit Engeland. Dat blik kreeg ze destijds waarschijnlijk van haar vader. Die werkte als ingenieur bij Philips en moest in de jaren 1950 voor zijn werk naar Londen. De andere twee zilveren ringetjes van Hetty zijn als type ook decennialang populair geweest, maar lijken nu niet meer gangbaar. De ene ring heeft een rood steentje. De andere, die ze droeg toen ze wat ouder was, heeft een zogenaamd Zeeuws knopje. In 2017 schonk Hetty het blik met de schatten uit haar kindertijd aan het Nederlands Openluchtmuseum.

Ring met lieveheersbeestje
Ring met een lieveheersbeestje (N.44671)

 

Hetty heeft ook veel plastic sieraden uit de jaren vijftig in haar blik bewaard. Ze vertelde bij de schenking aan het museum dat ze dol was op sieraden en dat dit niet eens alle sieraadjes zijn die ze heeft gehad. Juist van de plastic exemplaren is een aantal kapotgegaan omdat zij er veel mee speelde en ze vaak droeg. Daarom is het bijzonder dat deze verzameling van de vroegste plastic broches en een haarknipje uit de jaren 1950 bewaard is gebleven.

 

 

Foto van de kindersieraden van Hetty Janssen
De kindersieraden met Hetty Janssen met het bewaarblik (AA 203230)

 

Sommige kreeg ze met haar verjaardag. De sieraadjes waren in die tijd geliefde cadeaus bij kinderpartijtjes, zo vertelde Hetty. Andere namen haar ouders of andere familieleden voor haar mee. Een broche met daaraan een mijnwerkerslampje is volgens het opschrift een souvenir uit Valkenburg. De broche met koebel namen haar ouders van een reis naar Zwitserland mee, net als waarschijnlijk die met edelweiss. Van een oom en tante die naar Italië gingen, een hele reis in die tijd, kreeg ze de gitaarbroche en armband in millefioritechniek. De naam van deze oude techniek betekent letterlijk duizend bloemen en verwijst naar de verwerking van verschillende kleuren glas.

 

Met de plastic kralen, die in elkaar geklikt kunnen worden tot een snoer, heeft Hetty eindeloos gespeeld. Dergelijke kralen zaten in de jaren vijftig ook in flessen afwasmiddel en bleekwater (Abro en Lodaline). De drie kralen van verschillende kleuren in iedere fles waren zeer begerenswaardig en zouden dan ook tot een flinke stijging in de verkoop van de schoonmaakmiddelen hebben geleid. 

 

Detailinformatie

Naam: Kinderring met lieveheersbeestje
Inventarisnummer: N.44671
Vervaardiger: Onbekend
Datering: Circa 1950
Plaats: Onbekend
Materiaal: Zilver en glas

Klik hier voor meer informatie over de ring

Hetty Jansen als meisje
Hetty Janssen als meisje, midden jaren vijftig (AA 200261.R)