Disclaimer

Bijzondere collecties bewaard in het Openluchtmuseum

In de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum bevinden zich ongeveer 153.000 voorwerpen, waaronder boerenwagens, woningtextiel, streekdracht en speelgoed. Een deel daarvan is te zien in het museumpark, maar het overgrote deel bevindt zich in depot.
 
Deze collectie is niet in één dag verzameld. Al meer dan honderd jaar verwerft het museum voorwerpen. Samen vormen deze voorwerpen het geheugen van het dagelijks leven. Ze roepen emoties en reacties op en dagen uit tot het doen van nader onderzoek over gebruik en herkomst. Het museum bezit naast de voorwerpen een uitgebreide documentaire collectie, waarin zich boeken, tijdschriften, foto’s, films en dia’s bevinden.
 
Op deze website is nu een deel van onze collectie te zien. We kiezen ervoor om niet in een keer onze hele collectie online te plaatsen, omdat we het belangrijk vinden dat de gegevens die we presenteren bij de objecten van tevoren gecontroleerd en bijgewerkt worden. Daarnaast willen we dat de objecten voorzien zijn van goede, bruikbare foto’s.
 
Foto’s van de collectie
Van elk object is ten minste één afbeelding beschikbaar. In de meeste gevallen kun je de afbeelding opslaan door op je rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor ‘opslaan als’. Soms zitten er rechten op een foto. In dat geval kun je deze foto wel bekijken op onze website, maar niet downloaden. 
 
Het Nederlands Openluchtmuseum heeft zijn uiterste best gedaan om de rechthebbenden van het gebruikte beeldmateriaal te achterhalen. Neem in geval van onjuistheden contact op met Balie Bibliotheek & Documentatie, baliebidoc@openluchtmuseum.nl / 026 - 357 6 200.
 
Voorwaarden voor hergebruik
Het Nederlands Openluchtmuseum wijst beeldmateriaal dat vervaardigd is door zijn medewerkers toe aan het publieke domein, tenzij in het copyrightveld ‘Nederlands Openluchtmuseum’ als rechthebbende is vermeld.

 

De toewijzing aan het publieke domein houdt in dat beeldmateriaal zonder toestemming mag worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd, zelfs voor commerciële doeleinden (CC0 1.0 Universeel Publiek Domein Verklaring). Uitleg over deze licentie vind je hier: https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.nl 

 

Het beeldmateriaal waarbij in het copyrightveld ‘Nederlands Openluchtmuseum’ staat vermeld geven we vrij onder de licentie Naamsvermelding 4.0 Internationaal (CC BY 4.0). Dit houdt in dat dit beeldmateriaal mag worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd, zelfs voor commerciële doeleinden, mits het Nederlands Openluchtmuseum als maker vermeld wordt. Uitleg over deze licentie vind je hier: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.nl.

 

Voor de metadata (de gegevens over een object) geldt een CC0 1.0 Universeel Publiek Domein Verklaring. CC0 1.0 houdt in dat de data zonder toestemming mag worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd, zelfs voor commerciële doeleinden. Uitleg over deze licentie vind je hier: https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.nl

 

Beeldmateriaal aanvragen
Van objecten uit de collectie kan beeldmateriaal in hoge of lage resolutie aangevraagd worden via e-mail: baliebidoc@openluchtmuseum.nl of telefoonnr. 026-357 6 200.
 
Niet al het beeldmateriaal is vrij van auteursrechten. De gebruiker dient in een dergelijk geval zelf met de betreffende rechthebbende het gebruiksrecht te regelen. Vervolgens kan het museum de afbeelding leveren.
 
Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met baliebidoc@openluchtmuseum.nl / 026 - 357 6 200.