De Canon van Nederland

Header van de Canon van Nederland

Canon van Nederland top

De Canon van Nederland

Met trots toont het Nederlands Openluchtmuseum de Canon van Nederland: een presentatie van de hele geschiedenis van ons land, van 'hunebed tot heden'.

Deze presentatie toont hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van historische personen, gebeurtenissen en onderwerpen.

 

 

 

Canon van Nederland stevige plek verworven in basisonderwijs

Ruim 10 jaar na de lancering van de Canon van NL, in 2007, heeft de Canon een stevige plek verworven in met name het basisonderwijs. De website www.entoen.nu, waar de Canon te vinden is, geniet grote bekendheid. Leraren waarderen de site om zijn rijkdom aan kwalitatief goede materialen en bronnen. Dit blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Oberon heeft uitgevoerd in opdracht van Stichting entoen.nu en het ministerie van OCW.

 

Bekijk rapport

Lees persbericht

 

Canon van Nederland Rij 1

Kind in de presentatie Canon van Nederland

Wat is de canon?

De Canon van Nederland toont de hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van gebeurtenissen, personen en onderwerpen. Digitale media en authentieke, historische objecten wisselen elkaar af.

 

Taco Dibbits, ambassadeur Canon van Nederland

Ambassadeurs van de Canon

De ambassadeurs van de Canon van Nederland kiezen één venster waar ze dieper op ingaan. Ze lichten hun keuze toe en geven aan waarom het zo belangrijk is dat 'hun' venster in de Canon van Nederland te vinden is.

 

Heritage

Prijs voor de Canon

Kossmann.dejong en het Openluchtmuseum hebben op 16 mei de International Award gewonnen bij de Museums + Heritage Awards for Excellence voor de presentatie Canon van Nederland. 

 

Canon van Nederland rij 2

Canonvensters in het museumpark - Rietveld vakantiehuisje in het Nederlands Openluchtmuseum

Canonvensters in het park

Naast de presentatie zijn in het museumpark verschillende canonvensters te zien. Zo zie je bijvoorbeeld de vensters Karel de Grote, De Stijl, Willem Drees, de Eerste Wereldoorlog, de Statenbijbel en de watersnood.

 

Kinderen in de presentatie Canon van Nederland

Canonprogramma voor het basisonderwijs

Leerlingen uit het basisonderwijs zelf de Canon van Nederland laten ontdekken? Dat kan! Bekijk onze programma's voor het basisonderwijs en informeer naar de mogelijkheden.

 

Kinderen in de presentatie Canon van Nederland

Canonprogramma voor het voortgezet onderwijs

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs zelf de Canon van Nederland laten ontdekken? Dat kan! Bekijk onze programma's voor het voortgezet onderwijs en informeer naar de mogelijkheden.

 

Canon van Nederland Rij 3

Canonprojecten VMBO

De Canon van Nederland trakteert de scholieren op de 50 Canonvensters uit de Nederlandse geschiedenis.

Logo entoen.nu

Meer weten?

Wil je meer weten over een bepaald venster of ben je op zoek naar informatie voor een schoolopdracht? De website entoen.nu staat boordevol informatie en tips bij de canonvensters.

 

Canonnetwerk

Canonnetwerk

Een groeiend aantal culturele organisaties in Nederland werkt samen in het Canon van Nederland-netwerk. Zo brengen we de geschiedenis van Nederland breed onder de aandacht en maken we met elkaar geschiedenis.