Buizenstoel met bakelieten zitting en rug

Buizenstoel rij 1

Toen Leo Baekeland (1863-1944) in 1907 het bakeliet uitvond, had hij nooit kunnen bedenken dat het weldra de hele wereld zou veroveren. Baekeland was een chemicus van Belgische oorsprong. In de ban van de nieuwe wereld emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Werkzaam in New York ging hij aanvankelijk op zoek naar een vervanging voor schellak, een dure natuurlijke hars. Hiervan maakte men niet alleen vernissen maar ook grammofoonplaten. Met het bakeliet dat hij uitvond was echter veel meer mogelijk dan hij aanvankelijk verwachtte. Het was, in tegenstelling tot schellak, bestand tegen hitte. Bovendien liet het geen elektriciteit door. Het bleek daarom uitstekend geschikt voor stekkers en stopcontacten. Bovendien werd het in mallen geperst. Dit maakte dat elk exemplaar exact hetzelfde was, en dus aan hoge kwaliteitseisen kon voldoen. En doordat met mallen werd gewerkt konden snel grote aantallen worden geproduceerd.

Het had op geen beter moment kunnen komen. Door de grote verbreiding van het elektriciteitsnet tot in alle huizen was er juist grote behoefte aan een veilig materiaal. Al in 1909 opende er in Duitsland een fabriek voor de productie van bakelieten stekkers en stopcontacten. Hierbij bleef het echter niet. De elektrische apparaten die men erop aansloot moesten aan dezelfde eisen voldoen en werden al snel van hetzelfde bakeliet gemaakt.  
Eenmaal in de ban van dit bruine goud ging men ook minder voor de hand liggende zaken uit bakeliet vervaardigen, zoals sieraden, en zelfs de achterpootloze stoel of Freischwinger. Dit model is oorspronkelijk ontworpen door de Nederlander Mart Stam (1899-1986). Men zegt wel dat de beste ideeën passen op de achterkant van een bierviltje. Stam maakte tijdens een diner in 1926 zijn ontwerp op de achterkant van een huwelijksannonce openbaar.

Voorzijde buizenstoel
Buizenstoel (N.41747)

 

De hier getoonde stoel is van vlak vóór de Tweede Wereldoorlog, en waarschijnlijk uitgevoerd door de Franse ontwerper René Herbst (1891-1982). Getuige het label achterop is de stoel geproduceerd voor Hoko, een bedrijf met vestigingen in Den Haag, Brussel en Parijs dat zich tussen 1937-1940 specialiseerde in de inrichting van kapperszaken. Zo kan deze stoel, waarin het werk van een Amerikaanse Belg, een Nederlander en een Fransman samenkomen, een uiterst moderne uitstraling hebben gegeven aan een kapperszaak. Ongeduldig wippend wachtte zo menig langharige klant zijn beurt af.

 

DETAILINFORMATIE


Naam: Buizenstoel met bakelieten zitting en rug
Inventarisnummer: N.41747
Vervaardiger: ontwerper René Herbst en fabrikant Hoko
Datering: 1937-1940
Plaats: Onbekend
Materiaal: Bakeliet, ijzer

Klik hier voor meer informatie over de buizenstoel

Label buizenstoel van Hoko
Label op de zitting van de buizenstoel (N.41747)